Lisans Tamamlama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

0
4050
Yükseköğretim-Kurulu

Değerli Paramedik meslektaşlar,

Bildiğiniz üzere biz paramediklerin uzun süredir heyecanla ve merakla beklediği lisans tamamlama YÖK tarafından yayınlanan duyuruyla bugün itibariyle resmileşti. Paramedik Derneği olarak sizlerin merak ettiği ve tereddütte kaldığı sorulara cevap vermek bizim için bir ödevdir. Aşağıda bu konuyla ilgili soruları sizler için cevaplandırmaya çalıştık:




Soru 1: Lisans tamamlama kimleri kapsıyor?
Cevap: 19.11.2014 tarihine kadar (yasa yayın tarihi bu olduğu için) mezun olmuş durumdaki tüm paramedik arkadaşlarımız çalışan/çalışmayan herkes (askeri sağlık personeli ve GATA SAMYO mezunları dahil) başvurabilecektir. Bu tarihten sonra mezun olan paramediklerin ilerleyen dönemlerde yasada yapılacak değişiklikle başvurularının alınacağını tahmin edilmektedir.

Soru 2: Lisans tamamlamada hangi üniversiteler tercih edilebilir?
Cevap: Duyuruda da belirtilen üniversite(ler) olabilir.

Soru 3: Lisans tamamlama hangi bölümlerde olabilir?
Cevap: YÖK yaptığı duyuruda buna ne yazık ki açıklık getirmemiş, bunun daha sonra tercih yoluyla belli olacağı anlaşılıyor. Tercihler 24-28 Ağustos 2015 tarihleri arasında https://yoksis.yok.gov.tr/BTS adresinden alınacaktır. Tercih işlemleri sırasında ön lisans alanlarına göre hangi alanlarda lisans tamamlama programları açılacağı, programların yer alacağı üniversiteler ile kontenjanları ve yerleştirmeye ilişkin esaslar yayımlanacaktır.

Soru 4: Lisans tamamlama başvuruları ne zaman ve hangi kanalla yapılacak?
Cevap: 2015-2016 eğitim öğretim yılı için açılacak lisans tamamlama programlarına başvurular e-Devlet şifresiyle 3 – 14 Ağustos 2015 tarihleri arasında https://yoksis.yok.gov.tr/BTS internet adresi üzerinden alınacaktır. Başvuru sırasında adaylardan ön lisans diplomasında yer alan Üniversite, Meslek Yüksekokulu, Program adı ile diploma notunun sisteme girilmesi istenecektir.
Soru 5: E-devlet şifresi nasıl alınır?
Cevap: Herhangi bir PTT şubesinden kimliğinizle birlikte e-devlet şifresi talep edebilirsiniz.

Soru 6: Lisans tamamlama yerleştirme işlemleri nasıl olacak ve ücreti ne kadar olacaktır?
Cevap: Yerleştirme işlemleri 3 Eylül 2015 tarihine kadar yapılacak, sonuçlar https://yoksis.yok.gov.tr/BTS internet adresinden duyurulacak olup adaylara ayrıca posta yolu ile gönderilmeyecektir. Lisans tamamlama ücretinin önceki lisans tamamlamaları düşünerek yıllık 2500-3500 TL arası (taksitlere bölünerek) olacağı tahmin edilmektedir.

Soru 7: Lisans tamamlama kesin kayıtlar ne zaman yapılacak ve herkes yerleşecek mi?
Cevap: Lisans tamamlama programlarına yerleşen adayların kayıt işlemleri 7-11 Eylül 2015 tarihleri arasında ilgili üniversiteler tarafından yapılacaktır. İlan edilen kayıt tarihlerinde kaydını yaptırmayan adaylar yerleştirme işleminden doğan haklarından vazgeçmiş sayılacaklar ve kayıtları yapılmayacaktır. Belirtilen ön lisans programlarından mezun olanların sayısı, üniversitelerin kapasiteleri ve eğitim-öğretimin niteliğinden taviz verilmemesi gibi temel ilkeler dikkate alındığında bütün başvuruların karşılanamayacağı hususu göz önünde bulundurularak, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında yerleştirilemeyen adaylar için takip eden yıllarda lisans tamamlama programları açılmaya devam edilecektir.

Soru 8: Lisans tamamlama kontenjanında neler dikkate alınabilir?
Cevap: Bu konuda yorum yapacak olursak mezuniyet tarihleri, Sağlık Bakanlığında veya kamu kurumunda çalışıyor olmak pozitif etken olabilir (belli bölümlere yığılmaların çok fazla olacağı tahmin edilmektedir).

Soru 9: Lisans tamamlamanın ne getirisi olur?
Cevap:
a) Maaş ve döner sermaye ödemelerinde artış (aylık yaklaşık 300-350 TL arası) Derece-kademe ilerlemesi,
b) İdareci kadrolara atanma yolunun açılması,
c) Akademik kariyer imkanı.

Soru 10: Lisans tamamlama için sınava girme şartı var mı ve eğitim türü nedir?
Cevap: Duyurudan anlaşılacağı üzere sınava girme şartı yok. Eğitim uzaktan eğitim şeklinde olacak, sınavlar üniversitelerin belirlediği merkez(ler)de yapılacaktır.
Soru 11: Lisans tamamlama bir defaya mahsus bir hak mı?
Cevap: Hayır. Yerleştirmeler her yıl yapılacaktır.
Soru 12: İki üniversite eğitimi aynı anda olur mu?
Cevap: Bu konuyla ilgili yasa aynı anda hem yaygın hem de örgün öğretim yapılabileceği şeklindedir. Lisans tamamlama yaygın, yani uzaktan eğitimdir. Ancak bu konunun netleştirilmesi gerekmektedir.

 

Kaynak : PARDER

YORUM YOK

CEVAP VER