Paramedik nedir, kimdir, ne iş yapar?

PARAMEDİK HAYAT KURTARIR…

Kimine göre ; acil servis ve ilk yardım uzmanlığı, ambulans operatörlüğü gibi özelliklere sahip sağlık görevlisi.

Kimine göre ; 24 saat çalışıp 3 gün izinli olan sağlık meslek sahibi kişilerdir…

Ama bana göre Paramedik ; Hastane Öncesi Acil Bakımın önemli bir parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden profesyonel sağlık teknikeridir.

Paramediğin görevi hastane öncesi acil bakım, hastalanma, kaza geçirme gibi bir olayla başlar, hastaneye nakil esnasında (ambulansta) devam eder ve tıbbi olanaklara sahip bir yere nakledildikten sonra biter.

Paramedik; hastanın sorununu tanıyıp, durumunu değerlendirir ve gereksindiği acil bakımı verir, bunları yaparken hem kendisinin hem hastanın hem de ekip güvenliğini sağlar.

Tıbbi müdahaleyi yaparken olay yerini de yönetmek, adli vakalarda delilleri karartmadan müdahalede bulunmak, panik halindeki insanlarla doğru iletişim kurmak paramediklerin asli görevleri.

Paramedik; 112 istasyonunda Doktor yoksa ekip amiridir. Ama paramedikler doktorun alternatifi değil. İkisi farklı alanlarda çalışmak üzere eğitim alırlar. Ülkemizde hekim bulunmayan tüm acil yardım ambulanslarında paramedik bulunması zorunludur.

Paramedik; Ambulans sürme ve ambulansta bulunan bütün malzemelerı kullanma becerisine sahip kişilerdir.

Kabul ve Kayıt Koşulları

YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. Programa girecek öğrencilerde ÖSYM tarafından yayınlanan Üniversitelere Giriş Kılavuzunda yer alan 233. madde ön koşul olarak aranmaktadır.

Madde 233. Bu programa alınacak öğrencilerin, Üniversitelerin Tıp Fakültelerinden, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları, program gereği 2. sınıfta araç kullanmanın zorunlu olması sebebiyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış ancak 23 yaşından gün almamış olmaları; erkek öğrenciler 1.65’den, kız öğrencilerde 1.60 m’den kısa olmamak, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinden 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğe sahip olmaları gerekmektedir.

Bu program mezunları, Sağlık Bakanlığı, Üniversite hastaneleri ile özel sağlık kuruluşlarının ambulans servisleri ve acil yardım ünitelerinde çalışabilmektedirler.

Bir başka konuda okul bittikten sonra atama sürecidir ki bu konuda da Paramedik’lik çok iyidir aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi kpss den “0” puanla atama gerçekleşebiliyor…

Üst Derece Programlarına Geçiş

Acil Yardım ve Afet Yönetimi
Hemşirelik
Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri
Bölümlerine DGS ile geçiş yapabilmektedir.

İnsanın kendi mesleği olunca daha da bir hoş oluyor yazı =)) Paramedik mesleği hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yorum kısmına soru yazabilirsiniz…

ÖzelHaber’de yazılan yazılar İzinsiz kesinlikle Kullanılması Yasaktır…

has been added to your cart.
Checkout